Kuivatut chilit

Eräitten chililajikkeiden tulisuus

Jalapeñot ovat chililajikkeiden miedoimmasta päästä, noin 2500-5000 SHU:ta. Tämä ei tarkoita, etteivätkö nekin olisi tulisia. Kuivatuista ja savustetuista Jalapeñoista käytetään nimitystä Chipotles ja niiden tulisuus voi olla jopa 10 000 SHU. Cayenne-chilin tulisuus on noin 30 000-50 000 SHU.

Todella tulisista lajikkeista aletaan puhumaan esim Scotch Bonnetin (jopa 250 000 DHU) ja tietenkin Habaneron kohdalla (jopa 350 000 SHU).

Kaikista tulisimpia lajikkeita on intialainen Bhut Jolokia (josta käytetään myös nimeä Naga tai Bih Jolokia) uskomattomalla 1 000 000 SHU:n vahvuudella.

Guinnessin Ennätysten Kirjaan pääsi maailman tulisimpana chilinä ensimmäisenä Trinidad Scorpion Butch T (1 463 700 SHU). Vuonna 2012 tittelin vei Trinidad Scorpion Moruga (2 009 231 SHU), mutta jo vuotta myöhemmin paikan lunasti Carolina Reaper (2 189 000 SHU), mutta kuinka pitkäksi aikaa? Alustavien tietojen mukaan Dragon’s Breath olisi jo lähellä 2.5 miljoonaa SHU:ta…

Chilien tulisuus ja Scovillen asteikko (SHU)

”Epäinhimillinen” 10+ : >200 000 Scoville Units

Äärimmäisen tulinen 9-10 : 100 000 – 200 000 Scoville Units

Erittäin tulinen 6-8 : 15 000 – 100 000 Scoville Units

Tulinen 3-5 : 1 500 – 15 000 Scoville Units

Mieto 0-2 : 100 – 1500 Scoville Units

Näytetään kaikki 10 tulosta

Näytetään kaikki 10 tulosta